Неврохирургът от Пирогов доц. Венелин Герганов спаси жена с мозъчен тумор

...
Неврохирургът от Пирогов доц. Венелин Герганов спаси жена с мозъчен тумор
Коментари Харесай

„Пирогов” спаси жена с мозъчен тумор, която в Англия получи час за преглед за след 51 седмици

Неврохирургът от " Пирогов "  доц. Венелин Герганов избави жена с мозъчен израстък посредством 3-часова интервенция. Пациентката е българка, която от 21 декември 1987 година е омъжена за англичанин и двамата живеят там.

69-годишната жена получава неописуемо мощно главоболие и посетила лекаря си във Англия. Препоръчват й да пие болкоуспокояващо, тъй като има мигрена и дамата се прибрала у дома, описаха от пресцентъра на " Пирогов ".

Главоболието не минало, а сълзите от болежка се нараснали. В Англия й създали скенер, който посочил, че дамата е с " парасагитален менингиом ", принадлежащ към доброкачествените новообразувания.

Проблематичното в нейния случай е, че доброкачественият израстък се намира на сериозно място в моторната област на мозъка, стартира да пораства, поради което визира двигателните й функционалности и води до частична сковава. Въпреки това, от огромна многопрофилна болница с развита устременост към неврохирургията в Източен Съсекс, пациентката получава час за ЯМР (ядрено магнитен резонанс) през месец май, само че към момента чака той да бъде разчетен. За обзор при неврохирург, който да дефинира какво да бъде лекуването й пък получава час за след 51 седмици.

Отказвайки да губи по този начин скъпото време през тези десетки седмици, тя се връща в София и доцент Венелин Герганов я оперира в " Пирогов ". Прецизната намеса продължава 3 часа. По време на тях доцент Герганов и екипът му отстраняват менингиома и избавят пациентката. " Деликатното при интервенцията бе да не се засегне моторната зона и да се отдели тумора от венозните структури ", показа световнопризнатият неврохирург доцент Герганов.

Още на идващия ден след интервенцията пациентката посреща и екипа, и посетителите си с усмивка на лицето.

" В Англия ми обясниха, че при пациенти на моята възраст и с моята диагноза не е нужна интервенция, а мога да пребивавам години с тумора. Попитах какво да върша с тази мощна болежка, а отговорът беше: " Ще свикнете да живеете с болката ". Дойдох в България, направих си ЯМР, който беше разчетен след 35 минути, а оня, който направих в Англия през месец май още не е разчетен, макар че сме на прага на август. За сметка на това отхвърлиха да ми дават личната ми здравна документи. Искам да ви кажа моята оценка за опазването на здравето в България – суперлатив към здравната система тук. "

69-годишната жена има постоянни здравноосигурителни права в България, което дава опция да се лекува по здравна каса. Трябва да да заплати единствено консумативите, които НЗОК не покрива.

След няколко дни тя ще бъде изписана от неврохирургията на " Пирогов ". Лекарите са оптимисти за цялостното й възобновяване и чакат след към месец да се е върнала към естествен метод на живот. В идващите месеци следва интензивно продължаващо наблюдаване на положението й.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР